Przejdź do głównej zawartości

90. dr Hans-Ulrich Grimm "Chemia w pożywieniu"

http://1.bp.blogspot.com/-GZLTCsI375k/U9DBCZ6O11I/AAAAAAAAJhQ/mLcKsgn-u3Q/s1600/Chemia-w-po%C5%BCywieniu.jpgCzłowiek bez jedzenia żyć nie może. To oczywiste. Jednak, czy z nim może żyć długo i zdrowo? Uginające się pułki pod ciężarem smacznych, pachnących i długoterminowych produktów, opakowanych w piękne, kolorowe opakowania, zachwycające ceną i dostępnością - to powszechny widok. Wystarczy wejść do pierwszego napotkanego sklepu, by spotkać się z czymś takim. Jednak, czy te, niemal idealne, produkty są tak naprawdę dobre dla konsumenta? Tej kwestii podejmuje się dr Hans-Ulrich Grimm.

Dr Hans-Ulrich Grimm jest dziennikarzem oraz autorem wielu światowych bestsellerów. Przez lata prowadził badania, których owocem jest niewprowadzenie wielu spożywczych potentatów do masowej dystrybucji. Obecnie mieszka w Stuttgarcie.

"Chemia w pożywieniu" traktuje o wszystkim tym, co wyniszcza organizm człowieka, a jest szeroko dostępne na rynku. Mowa tutaj o różnego rodzaju słodzikach dodawanych do napoi kolorowych, zastępujących "niezdrowy" cukier. Poruszana jest także kwestia innych dodatków do żywności, wzmacniających smak, zapach i wydłużających termin przydatności, które skutkują chorobami układu krążenia, chorobami serca oraz powodują szybsze starzenie się. Autor zabiera także głos w sprawie lubianych przez dzieci napoi i słodyczy, podawanych nie tylko, ku uciesze pociech, przez rodziców, ale także przez stołówki i szkoły. Produkty te, choć smaczne, prowadzą do nieodwracalnych zmian w organizmie (m.in. w jamie ustnej). Mowa także o margarynach - które nie są tak dobre, jak zapewniają producenci. Istotnym elementem "Chemii w pożywieniu" jest rozdział siódmy - "Chemia w pożywieniu może zagrażać Naszemu zdrowiu", będący leksykonem dodatków do żywności.

Żywienie nie jest mi tematem obojętnym, przywiązuje do niego bardzo dużą wagę. "Chemia w pożywieniu" była moim kolejnym krokiem do wyeliminowania ze swojej diety produktów, które mi szkodzą. Oczywiście jest trudne, a być może i niewykonalne, by wykluczyć wszystkie, gdyż dodatki do żywności są powszechnie używane we wszystkich produktach, jednakowoż można próbować je ograniczyć. Najnowsza pozycja dr Hansa-Ulricha Grimma przyniosła mi rzetelna dawkę informacji w tym temacie. Problemy poruszane przez autora są o tyle ważne, gdyż towarzyszą Nam każdego dnia. Zaskakujące jest w jaki sposób konsumenci są manipulowani przez producentów, a to wszystko w zgodzie z prawem (!!!). Autor przypomina, a być może i niektórym uzmysławia, że dla producentów żywności najmniej istotne jest zdrowie odbiorców, a jedynie wysoka sprzedaż i tania produkcja.

Dużą zaletą recenzowanej pozycji są liczne przykłady, które obrazują skutki dodawania chemii do pożywienia. Autor obrazuje je na przykładzie autentycznych postaci i przebiegu ich chorób. Dużym zaskoczeniem, a zarazem ułatwieniem w walce przeciwko szkodliwym dodatkom, okazał się fakt, że dr Hans-Ulrich Grimm powołuje się na znane marki, podając czytelnikowi do zrozumienia, które z nich faszerują swoje produkty chemią. Dzięki temu możemy dokładnie się dowiedzieć, które pozycje z półek sklepowych należy omijać.

Jedynym mankamentem "Chemii w pożywieniu", o którym chciałbym napisać, to wyrażenie w każdym bądź razie, znajdujący się na stronie osiemdziesiątej dziewiątej, które, choć w mowie codziennej często spotykane, jest niepoprawne.

5/6

Za książkę serdecznie dziękuje portalowi Sztukater.

Komentarze

  1. To na pewno przydatna książka, która otwiera oczy na wiele rzeczy, o których nie mamy pojęcia. Koniecznie muszę ją przeczytać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ta książka przypadkiem nie odbiera radości z jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poniekąd. Zdecydowanie nie zachęca do tego, by sięgać po tanie margaryny, kolorowe i słodkie napoje, żelki itd.

      Usuń
    2. no to ładnie...
      masz teraz awersję jak przechodzisz obok takich regałów? ;)

      Usuń
    3. Ja teraz czytam składniki wszystkich produktów. A jak nie wiem, co czym jest, to zaraz sięgam po tą książkę. Naprawdę.

      Usuń
  3. Pewnie teraz zupełnie inaczej patrzysz na jedzenie. Być może ten tytuł pomógłby mi sięgać po produkty lepszej jakości, nie tak bardzo przetworzone...

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedługo dojdzie do tego, że będziemy piszczeć w pobliżu licznika Geigera...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz